Cheftræner: Nyt pointsystem kræver mere af kunstskøjteløberen

[notphone]

De tekniske dommere sidder hævet over jorden, sådan at bedre kan se den tekniske udførelses af løbernes elementer (Foto: Even Falk Magnussen).
De tekniske dommere sidder hævet over jorden, sådan at bedre kan se den tekniske udførelses af løbernes elementer (Foto: Even Falk Magnussen).
[/notphone][phone]
De tekniske dommere sidder hævet over jorden, sådan at bedre kan se den tekniske udførelses af løbernes elementer (Foto: Even Falk Magnussen).
De tekniske dommere sidder hævet over jorden, sådan at bedre kan se den tekniske udførelses af løbernes elementer (Foto: Even Falk Magnussen).
[/phone]

Indtil 2002 blev kunstskøjteløbere bedømt ud fra 6.0-pointsystemet. I dag får løberne både en teknisk score og en score for den artistiske del af løbet. Det har gjort, at det i dag er blevet mere udfordrende at være kunstskøjteløber, fortæller tidligere topløber og nuværende cheftræner i Tårnby Skøjteklub, Michael Tyllesen.

I 2002 blev 6.0-pointsystemet lavet om for at undgå korruption i sporten. Efter parløbet ved Vinter-OL i 2002 i Salt Lake City fandt man nemlig ud af, at en fransk dommer havde tildelt et russisk par en høj karakter, til gengæld for at russerne ville give høje point til det franske par.

Den tekniske score bliver i dag bedømt af et teknisk panel, som bl.a. giver point for spring, piruetter og trinsekvenser. Hvert element tildeles desuden levels, som er sværhedsgraden af det enkelte element. Der gives point fra -3 til 3, og alle elementer er tildelt en bestemt værdi, som gør, at der ikke kan snydes med pointene.

Michael Tyllesen, tidligere topløber og nuværende cheftræner i Tårnby Skøjteklub, mener, at træningsforholdene i Danmark ikke er optimale (Foto: Facebook).
Michael Tyllesen, tidligere topløber og nuværende cheftræner i Tårnby Skøjteklub, mener, at træningsforholdene i Danmark ikke er optimale (Foto: Facebook).

-Det nye pointsystem har betydet, at der i dag er større krav til løbernes trin. Trinserien og piruetterne kræver meget mere, end da jeg selv løb. Springmæssigt er det de samme elementer, som de laver. Men man kan godt sige, at det er blevet sværere og mere udfordrende og krævende at være kunstskøjteløber, siger Michael Tyllesen.

Pointsystem stadig ikke hundrede procent retfærdigt
Udover den tekniske score, giver et dommerpanel også løberne point ud fra ’program komponent score’, som er den kunstneriske del af løbet. Her skal dommerne give fra 0-10 point for fem elementer – heriblandt skøjtefærdigheder og koreografi.

– Her er det stadig et vurderingsskøn fra dommernes side, så resultatet bliver stadig ikke hundrede procent retfærdigt, siger Michael Tyllesen.

Det højeste antal point, der i dag er givet til en dansk løber på den nye pointskala, er for herrerne 189,84 point til Justus Strid ved DM 13 i Aalborg, og for kvinderne 144,90 point til Anita Anderberg Madsen ved Nordics i Reykjavik, Island, i februar tidligere i år.

Article written by Jakob Flarup

Kontakt mig på jvflarup@mail.dmjx.dk