Dansk topdommer: Jeg har været mange mærkelige steder

[notphone]

Dommerne kommer vidt omkring i skøjtesporten. Hør Lone Villefrance fortælle om det at være dommer til VM i Canada blandt andet
Dommerne kommer vidt omkring i skøjtesporten. Hør Lone Villefrance fortælle om det at være dommer til VM i Canada blandt andet

[/notphone][phone]

Dommerne kommer vidt omkring i skøjtesporten. Hør Lone Villefrance fortælle om det at være dommer til VM i Canada blandt andet
Dommerne kommer vidt omkring i skøjtesporten. Hør Lone Villefrance fortælle om det at være dommer til VM i Canada blandt andet

[/phone]

Hun er selv tidligere skøjteløber. Det skal man nemlig være, hvis man en skønne dag vil sidde i dommerstolen over for kollegaerne. Lone Villefrance er i dag med til at dømme verdenseliten inden for kunstskøjteløb, og undervejs har hun lært, at alt godt kommer til den, der venter.

– Dengang vidste jeg blot, at jeg ville blive i sporten, men man tvinges til at vælge side mellem trænergerningen og dommergerningen, for man kan ikke være begge dele. Man havde mere fritid som dommer, så det var umiddelbart mest tiltalende, og så fanger bordet, griner hun.

Med mere end et kvart århundredes erfaring i faget er hun fortsat glad for beslutningen, og senest sad hun i denne måned med ved dommerbordet ved årets danmarksmesterskab i Herlev.

Lone Villefrance er efterhånden en af landets mest rutinerede dommere
Lone Villefrance er efterhånden en af landets mest rutinerede dommere

– Det er en god måde at komme i hallerne på og stadig mærke suset i maven, når nu man ikke kan være på isen længere. Og så har det taget mig rundt i verden og givet mig mange uventede oplevelser. Jeg har virkelig været mange mærkelige steder, som jeg ellers ikke ville have set. Som turist kunne jeg ikke drømme om at sætte mine ben i Rumænien, men som dommer oplevede jeg alligevel landet, og det er jeg taknemmelig for, fortæller Lone Villefrance.

Kunstskøjteløbets mekka
Hun har adskillige Europa- og Verdensmesterskaber under bæltet, men Lone Villefrance mangler at få én dommerdrøm opfyldt. Nemlig at dømme ved et OL.

– Vi har ikke haft nogen til OL, mens jeg har været aktiv, så jeg kan hverken gøre fra eller til, men det ærgrer mig, når nu vi har haft så stærke kandidater, siger hun og fortæller videre om et af karrierens højdepunkter.

– Jeg havde fornøjelsen af at være med til at dømme til VM i Vancouver i 2001. Det glemmer jeg aldrig. Danmark lå på et fantastisk højt niveau, og både hos mændene og kvinderne havde vi repræsentanter i verdensklasse (Michael Tyllesen og Mikkeline Kierkgaard, red.). Og så var det i Canada – verdens største kunstskøjtenation!

Til de aktive skøjteløbere, der overvejer at fortsætte karrieren som topdommer, giver hun sine varmeste anbefalinger, men minder om, at det ikke er for de utålmodige typer:

– Man skal være indstillet på, at en lang kamp kan vente forude, før man begynder på uddannelsen. Jeg startede selv i 1986 og kom først med i det fine selskab i 1999. Det tog mig 13 år, før jeg fik lov at dømme de bedste i verden, slutter hun.

Article written by erschultz